Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki en önemli konu başlıkları arasında gösterilen vize muafiyeti süreci için Türkiye oldukça önemli bir adım attı.
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelere seyahat etmesi için vize serbestliğini sağlayacak son 7 kriter için uzun dönemdir bir çalışma yapılmıyordu. Brüksel’den gelen telkinlere rağmen herhangi bir çalışma yapılmayan konu ile alakalı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adalet akanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu aralarında yapılan toplantıda, bu yedi kriter için Türkiye’nin atabileceği adımlar belirlendi.
Yapılan çalışma doğrultusunda son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olacak. Eğer Erdoğan, onayı hemen verirse Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 12 Aralık’ta AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Timmermans’a belgeyi iletmesi ihtimaller dahilinde gözüküyor.
Türkiye tarafından son yedi kriter için yapılacak önerilerin Avrupa Birliği tarafından kabul edilmesinin bir garantisi olmasa da, belgenin iletilmesi sonrasında önemli bir değerlendirme yapılacak ve AB’nin talepleri ve beklentileri de Türkiye’ye iletilecek.
Türkiye’nin Vize Serbestliği İçin Kalan Son 7 Adımı
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelere vize serbestliği elde edebilmesi için gereken son 7 kriter arasında AB standartlarında biyometrik pasaport ve Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanması en kolayı olarak gözüküyor. Hızlı bir şekilde Türkiye’nin çözüme kavuşturabileceği konular arasında Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun yolsuzlukla mücadele alanında sunduğu önerileri uygulamak, Avrupa Polis Teşkilatı (EUROPOL) ile Operasyonel İşbirliği Anlaşması’nın imzalanması, Avrupa Standartları ile uyumlu bir şekilde kişisel verilerin korunması adına yasanın kabul edilerek uygulanmaya sokulması ve suç ile bağlantılı olan konularda AB’ye üye olan tüm ülkeler ile etkili bir işbirliğinin sağlanması olarak gözüküyor. Kalan bu yedi kriter arasında en zoru ise organize suçlar ve terör ile mücadele konusunda Türkiye’deki yasaların gözden geçirilmesi yer alıyor. Türkiye de bu konuda Avrupa’da artan terör olaylarından örnekler ile AB’yi ikna etme yöntemini izleyecek.