Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı geçtiğimiz gün Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı açıkladı. Açıklanan bu plana göre, 2018 yılı ile 2033 yılları arasındaki süreçte 30,2 milyar Dolar tutarında tasarruf hedeflenirken, bu tasarrufa vatandaşın katkı sağlayabilmesi için elektrik faturaları ve doğalgaz faturalarına da yeni alanlar eklenecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye’nin enerji tasarrufunu yükseltebilmek adına 55 adımlık bir plan hazırladı. Aralarında 1 yıldan, 40 yıla kadar uzayan vadelerde gerçekleşecek 55 farklı adımın bulunduğu bu plana göre, 2023 yılına kadar Türkiye’nin enerji talebinin yüzde 14 oranında azaltılması hedefleniyor.
15 yıllık süreçte, yani 2033 yılına kadar olan süreçte 30,2 milyar Dolarlık bir enerji tasarrufu elde etmeyi hedefleyen bakanlık, bu tasarruf sayesinde 2,5 milyar dolar yatırım gerektiren 3 bin megavat kapasiteli doğalgaz santralinin de kurulmasına gerek kalmadan, Türkiye’nin kendine yetebilen enerjiye sahip olmasını hedefliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek olan bu adımlar için hem kamunun, hem de özel sektörün önemli yatırımlar yapması gerekecek. 2023 yılına kadar 23,9 milyon tona eşdeğer olan petrol tasarrufu sağlamayı hedefleyen bakanlık, bu tasarruf için kamu ve özel sektörden 10,9 milyar Dolarlık yatırım yapması gerekecek.
Hazırlanan eylem planının sağlıklı bir şekilde ilerlemesi, vatandaşların daha fazla bilinçlenmesi, geçmiş dönem harcamalar ile kıyaslama yapılabilmesi adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hazırlanan plan kapsamında hem elektrik faturalarına, hem de doğalgaz faturalarına yeni alanların eklenmesini sağlayacak. Bu alanlar sayesinde tüketiciler yaptıkları tüketimleri ve enerji harcamalarını rahatlıkla analiz edebilecek.