Erken seçimin yaklaşmasıyla birlikte imar affı tekrar gündeme geldi. Uygulanacak olan imar affına da “İmar Barışı” adı verildi. Uygulanacak olan imar barışı için de iki farklı senaryo gündeme getirildi.
İmar barışı için iki farklı senaryo gündeme gelirken, bu senaryolardan bir tanesi Yapı Kayıt Belgesi, diğeri ise kat mülkiyeti başvurusu olarak kayıtlara geçecek. Yapı Kayıt Belgesi ile 48,6 milyar Türk Lirası tutarında gelir hedeflenirken, kat mülkiyeti başvurusunda da 68,6 milyar Türk Lirası tutarında gelir hedefi konuldu. Elde edilen bu gelir, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ülke genelinde bulunan deprem riski yüksek 7 milyon adet evin kentsel dönüşümünde kullanılacak.
Yapı Kayıt Belgesi alınması, imar için herhangi bir ek hak sağlamayacak. Lakin bu konuda açılan ceza davaları tüm sonuçları ile birlikte düşecek iken, yıkım kararları ve idari para cezalarının tamamı iptal edilecek.
Yapılacak olan bu uygulama ile birlikte devletin vergi kayıplarının engellenmesi hedeflenirken, aynı zamanda arsa vasfından alınan emlak vergileri için de yapı vasfından alınmasını da sağlamış olacak. Aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı’na ait olan arazilerin üzerine kaçak ve kat mülkiyetine geçen yapılar için de alım ve satım işleri için yasal boyut sağlanacak.
Gündemde olan iki senaryodan bir tanesi, mevzuata aykırı olan binaların tamamı için, imar barışından yararlanılması için 27 milyar Türk Lirası olurken, bunların yüzde 80’lik kısmının kat mülkiyetine geçmesi halinde ilave olarak 21,6 milyar Türk Lirası tutarında gelir elde edilip, toplamda 48,6 milyar Türk Lirası’na tekabül edecek. Gündemde olan ikinci senaryo için de tüm binaların imar barışından faydalanması halinde 38,1 milyar Türk Lirası tutarında gelir sağlanmış olacak. Bu binaların yüzde 80’lik kısmının kat mülkiyetine geçmesi halindeyse 30,5 milyar Türk Lirası tutarında gelir elde edilecek iken, ikinci senaryonun toplamında elde edilecek olan gelir 68,6 milyar Türk Lirası gelir sağlanmış olacak.