Ülkemizdeki LPG, benzin ve motorine ilave seçenek olarak taşıtlarda kullanılan sıkıştırılmış doğalgazın (CNG) iletim kanallarına uzak yerlere de iletimi sağlanarak kullanım ağı genişletilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’dan Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin aldığı bilgilere göre, yönetmelikte bir takım değişikliklerin yapılması planlanmakta. Yapılan değişikliklere göre CNG lisansına sahip olan şirketler, CNG dolum tesis ve istasyonlarına satış gerçekleştirebilecek.
Var olan koşullardaki iletim kanalları üzerinden CNG’yi elde edebilen bahse konu lisans sahibi şirketler CNG’yi kanallara uzak olan tesislere de gönderilmesini sağlayabilecekler. Karayolları üzerinden büyük tüpler içinde alınacak olan CNG, yönetmelik kararlarını yerine getiren akaryakıt tesislerinde farklı bir yakıt seçeneği olarak satışı gerçekleştirilecek.
CNG’nin kullanımı dünyada giderek artış göstermekte. Bin 650 istasyonla ABD’de satışa sunulan CNG, bin 40 istasyonla İtalya’da, 920 istasyonla Almanya’da satışa sunulmakta. CNG, Türkiye’de ise 27 istasyon ile araçlara satışa sunulmakta.
Uygun araçların tamamının Türkiye’de CNG kullanması durumunda, ülkemizdeki doğalgaz sektörünün de yaklaşık olarak yüzde 50 oranında artış meydana geleceği öngörülmekte.
CNG Çevreci Bir Yakıt Türü!
CNG’nin çevreci bir yakıt çeşidi olduğu bilinmekte. Hal böyle olunca CNG’nin araçlarda kullanım ağının genişletilmesi gerekmekte. CNG kullanımında artış meydana geldiği zaman karbon salınımında azalma meydana gelecek. Karbon salınımında, CNG kullanımına uygun olan araçlar, LPG kullanımına uygun olan araçlara göre yüzde 15 oranında, dizel kullanımına uygun araçlara göre ise yüzde 8 oranında çok daha salınım yapıyor.
CNG’nin Birim Maliyeti Çok Daha Ucuz!
CNG, diğer akaryakıt türleri ile karşılaştırıldığı zaman çok daha ucuz olduğu görülmekte. CNG’nin akaryakıt tesislerindeki kullanımı, ülkemizdeki CNG kullanımına uygun olan araç sayısının artması beklenmekte.