Yayınlanan yeni imar yönetmeliği ile birlikte inşaat sektörüne bir çok yeni düzenleme getirildi. Bu düzenlemelerden en dikkat çekeni ise artık stüdyo daire (1+0) yapılamayacak!
Yayınlanan yönetmelikte artık 5 katlı binalar yerine sadece 3 katlı binalar inşa edilebilecek. Aynı zamanda da stüdyo daire olarak bilinen 1 + 0 daireer de artık tarihe karışacak ve üretilmeyecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar yönetmeliğinde yaptığı değişiklik oldukça önemli yerlere sahip. „İnşaat Sektörünün Anayasası“ olarak tabir edilen imar yönetmeliği, oldukça köklü değişiklikler ile birlikte tekrar yayınlanarak belediyelere ve sivil toplum kuruluşlarına gönderildi. Gönderilen taslak sonrasında belediye ve sivil toplum kuruluşlarından bahsi geçen değişiklikler ile ilgili görüşlere başvurularak, önümüzdeki Haziran ayı itibariyle uygulamaya konulacağı da edindiğimiz bilgiler arasında.
Çarpık Kentleşmenin Önüne Geçebilmek Birinci Öncelik!
Yeni hazırlanan imar yönetmeliğindeki en önemli amaç kentlerde yaşanan çarpık kentleşmenin önüne geçebilmek. Şehirlerin sahip oldukları kötü görünüm konusunda önemli şikayetlerin olduğu bilinirken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni imar yönetmeliği ile birlikte bir çok alanda önemli düzenlemeler yapılarak bu kötü görünümlerin önüne geçilmesi planlanıyor.
İşte O Değişiklikler!
Önümüzdeki Haziran ayı içerisinde uygulamaya konulması planlanan yeni imar yönetmeliğinde yer alan önemli değişikliklerden bir tanesi; en küçük metrekareli konut 28,5 metrekareye tekabül edecek. Bu durum, stüdyo dairelerin inşa edilmesini de engelleyecek. Yani en düşük konutlar 1 + 0 yerine 1 + 1 olarak inşa edilecek olup; 12 metrekare ve büyük oturma odası, 9 metrekare ve büyük yatak odası, 3,30 metrekare ve büyük mutfak alanın olması, yeni yönetmelik ile beraber zorunlu tutulacak. Banyolardaki en küçük ölçü 3 metrare ve tuvalletteki en küçük ölçü ise 1.2 metre kare olacak. Bu zorunluluklar, en küçük konutları da 28,5 metrekareye kadar büyütmüş olacak.
Bir diğer değişiklik ise, taban kat sayısı olarak bilinen TAKS, yeni yönetmelik ile birlikte yüzde 40 olan alanlarda önce komşu alanları hazırlanacak, devamında kalan alan üzerinden inşaat yapılabilecek. Bu uygulama da şehirlerdeki sık yapılaşmanın önüne geçecek.