Mersin ilimiz ülkemizin en önemli çilek üretim illerinden biri olarak bilinmekte. Havaların düzelmesi ile birlikte çilekler olgunlaşmaya hatta satışa sunulmaya başlandı. Mersin’nin Silifke ilçesinde üretimi gerçekleştirilen çileğin ihracatlarına da başlandığı açıklandı.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, çilek üretimi ve ihracatı hakkında basına sözlü açıklamalarda bulundu. Çilek hasadının arttığını ifade eden Nurettin Kaynar, 2017 yılının ilk ihracatının gerçekleştiğini açıkladı. Bu yılın ilk çilek ihracatı Katar, Ukrayna, Gürcistan, Ukrayna ve Irak’a yapıldığı açıklandı.
Silifke’nin Mersin için merkezi bir anlam ifade ettiğini söyleyen Nurettin Kaynar, Türkiye’nin çilek üretimini yapılması kapsamında yüzde 35 oranında, çilek ihracatının gerçekleştirmesi kapsamında ise yüzde 60 oranında bir dilime denk geldiğini, bu oranların ise ülke çilek üretimi ve ihracatı için yüksek olduğunu ifade etti.
Nurettin Kaynar, bu sene ülkemizde yaşanan olumsuz iklim koşullarından ötürü çileklerin geç olgunlaştığını, buna rağmen ihracat yapmaya başladıklarını, bunun için çok mutlu olduklarını söyledi. 2017 yılı için 20 bin kilometrelik alan için 80 bin ton hacminde çilek üretimi yapmayı hedeflediklerini söyleyen Nurettin Kaynar, 80 bin tonluk çileğin de yaklaşık olarak 10 ile 15 tonluk hacmini ihracat için ayırmayı düşündüklerini söyledi. Rusya ile Türkiye arasında yaşanan sıkıntıların artık sona ermesini, Rusya’nın ülkemiz için koyduğu ithalat yasağının artık kalkmasını umut ettiklerini söyleyen Nurettin Kaynar, Rusya’nın kendileri için önemli ölçütte gelir kaynağı olduğunu söyledi. Nurettin Kaynar, en çok çilek ihraç ettikleri ülkenin Rusya olduğunu söyledi.