Haksız yere işten çıkarılan vatandaşlara hükümetten müjdeli haber geldi.
İşten çıkarılan, atılan vatandaşların dava için 1 aylık süreleri bulunuyor. Arabulucu ise bu sorunu 3 hafta çözüme kavuştururken, kararlara uyum göstermeyen iş verenler ise 8 maaş tutarında tazminat ödemesi yapması gerekiyor.
Çalışma hayatı, istihdam ve benzeri gibi durumlar kapsamında kanunlarımızda pek çok güvence bulunmakta. Bu güvencelerden biri de çalışan vatandaşların haksız yere, sebep gösterilmeden iş yerlerinden işlerine son verilmesi kapsamındadır. Bu vatandaşların çalıştıkları yerlere tekrardan geri dönme hakları bulunuyor. Ayrıca çalışanların mahkemelerde davaların kararlarına göre 8 maaş tutarında tazminat alma hakları bulunuyor. Ancak bilinmesi gereken en önemli husus dava süreleri. Dava sürelerini hükümet çok önemli tutuyor.
Kanun gereğince hem çalışanın hem de iş verenin 1’er aylık zamanları oluyor. Çalışan vatandaşın 1 ay içinde davayı açması, işi veren vatandaşın ise yine 1 ay içinde çalışanını işe geri alması gerekiyor. Resmi gazetelerde yayınlanan haberlere göre çalışan vatandaşın haksız yere işten çıkarılıp, dava açabilmesi için o iş yerinde en az 6 ay olmak üzere çalışmış olması gerekiyor. Aynı zamanda o iş yerinde 30 ya da daha fazla çalışanın olması gerekiyor. Yani dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise o iş yerindeki çalışan sayısı, buna çok dikkat etmeniz gerekiyor. Dava açıldıktan sonra sonucun gelmesi beklenmesi gerekiyor. Mahkemeler gerekli incelemeleri yaptıktan sonra iş verenin çalışanını tekrardan işe almama ihtimalini göz önünde bulundurarak tazminat tutarı belirliyor. Bu tutar ise 8 maaş değerine tekabül ediyor. Dava sona erdikten 10 gün içerisinde iş verene yazılı başvuru yapılması gerekiyor. Eğer işe alım söz konusu olmazsa tazminatı ödemek zorunda kalıyor.
İş mahkemelerinin yapısını değiştirecek olan söz konusu yasa teorisi yakın zamanda yasalaşacak. Şuanda komisyondan geçmiş durumda.