Sel, deprem, toprak kayması gibi doğal afetler ya da trafik kazası sonucunda aracınızda bir hasar oluşması halinde kaskodan faydalanabilmek adına yapmanız gereken bir takım işlemler mevcuttur. İşte o işlemler ve işlemler için gerekli olan evraklar!
Hem kasko, hem de trafik sigortası için ödediğiniz ücretlerin karşılığını hasar oluşması halinde rahatlıkla temin edebilirsiniz. Aracınızda herhangi bir sebepten hasar oluşması halinde, ilk yapmanız gereken şey herhangi bir zaman kaybına sebebiyet vermeden sigorta şirketinize haber vermek olacaktır. Çünkü hasarın tazmini için gerekli azami süre 5 iş günüdür.
Aracınızda oluşan hasarı bildirmeniz için bir takım belgelerinizin bulunması gerekmektedir. Bu belgeler; poliçe fotokopisi, kaza tespit tutanağı, alkol raporu, ifade tutanakları, görgü tanığı tespit tutanağı, hasarın gerçekleşme anına dair fotoğraflar ve sürücüye dair ehliyet ve ruhsat fotokopileridir.
Hasar ihbarınızı sigorta şirketinize bildirmeniz halinde size bir hasar dosya numarası verilir. Bu dosya numarası ile birlikte hasarınızın takip işlemlerini sorgulama işlemlerini ve hasara bağlı tüm işlemleri takip edebilirsiniz. Bu dosya numarasını, tüm işlemleriniz tamamıyla sonuçlanana kadar saklamanız, en sağlıklısı olacaktır.
Hasar Sonrası Ne Yapmak Gerekir?
Aracınızda hasar oluştuktan sonra mutlaka hasarınızın boyutunu gösteren fotoğraflar çekmeyi ihmal etmeyin. Hasar tespit tutanağını özenli bir şekilde doldurun. Tüm araçlar için geçerli olan bölümlerde herhangi bir eksiklik yapmayın. Doldurduğunuz bu tutanağı 2 nüsha olarak hazırlayın. Bir tanesini kendinize saklarken, diğer tutanağı sigorta şirketinize ulaştırın. Eğer poliçenizin dahilinde bir asistans hizmeti varsa, zaman kaybetmeden çekici çağırmak için asistans şirketinizi aramaktan da çekinmeyin.
Trafik kazasının gerçekleşmesi sonrasında karşı taraf ile bir anlaşma sağlayamıyorsanız, bulunduğunuz bölgeye bakan emniyet kuvvetlerini (polis ya da jandarma) arayarak, olay mahaline çağırın.