Satın aldığınız ya da sahip olduğunuz konutu ve eşyaları bir takım hasar ve zararlara karşı koruyabilmek için yaptırılan sigorta türüne konut sigortası adı veriliyor. Yangın, hırsızlık, yıldırım, doğalgaz infilakları da dâhil olmak üzere infilak, sel gibi gerçekleşmesi mümkün olabilecek tüm felaket ve risklere karşı oluşan zararları yaptırılan bu sigorta karşılıyor.
Konut için sigorta yaptırılırken ödenmesi gereken primler deprem risk bölgelerinin farklı olması sebebiyle konutun yer aldığı ile ve ilçeye göre değişiklik gösterebiliyor. Ayrıca binanın kat katlı olduğu, sigorta yaptırılacak olan konutun hangi katta yer aldığı, konutun brüt metrekaresi ve yapının tarzı gibi unsurlar, prim tutarını etkileyen diğer faktörler arasında yer alıyor.
Eğer ki yaptıracağınız sigorta ile eşyalarınızı da sigortalamak isterseniz, bunu da sigortacınıza bildirmeniz gerekiyor. Kullanıyor olduğunu eşyalarınızda böylelikle belli bir prim karşılığında sigorta poliçenize eklenebiliyor ve herhangi bir olası risk durumunda eşyalarınızın hasar ve zararı da bu sigorta tarafından karşılanabiliyor.
Konut Sigortası Yaptırmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Konut sigortası yaptırmak için bir sigorta şirketine gitmeden önce konutunuz hakkında bir takım evrakları bir araya getirip bir dosya oluşturmanız gerekiyor. Bu dosyanın içerisinde yer alması gereken ve konut sigortası için gerekli olan evraklar ise, iletişim ve kimlik bilgileriniz, konutunuzun açık adres bilgileri ve genel ada, pafta ve parsel gibi bilgilerin yer aldığı tapu bilgileri, konutunuzun brüt metrekaresi, yüz ölçümü ve yapı tarzı ve kat sayısının belirtilmiş olduğu belgelerdir.
Söz konusu olan konut sigortası kanunen zorunlu olmamakla beraber bazen bankalar konut için kredi verirken kendi bünyesinde ön koşul olarak zorunlu kılabiliyor.