Bir bankadan kredi çektiniz. Kredi çekerken de ödemelerinizi yapacağınız bir periyot belirleyerek, ödemelerinizi belirli bir vade süresi boyunca eşit olarak taksitlendirdiniz. Sonradan bu ödeme sürecinizi hızlı bir şekilde bitirmek için kısaltmak ya da daha az taksitler ödemek için uzatmak istediniz. Bu da kredi vade sürenizin değiştirmeniz gerektiğini ortaya çıkardı. Peki kredi vade süresi nasıl değiştirilir?
Kredi vade sürenizi değiştirmenizin banka literatüründeki adı ‘refinansman’dır. Refinansman için ise iki farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden ilki, mevcut kredinizin vade süresini uzatmak için bankanıza başvurarak, kredinizin tekrar yapılandırılmasını talep etmektir. Bu durumda, bankanız yeni bir faiz oranı belirleyerek, kredinizi tekrar yapılandırır ve yeni ödeme planınızı tarafınıza sunar. Kabul etmeniz halinde artık ödemelerinizi yeni ödeme planınıza göre yapmanız gerekecektir.
Diğer bir refinansman türü ise, yeni bir kredi çekerek, eski kredi borcunuzu kapatmaktır. Bu, ‘borç kapatma kredisi’ olarak da tanımlanabilir. Bu durumda, bankanız ile görüşerek yeni vade talebinize göre bir kredi çekerek, eski kredinizi kapatıp, yeni kredinizi yeni ödeme planınız ile ödeyebilirsiniz.
Eğer kredi taksitlerinizi gününde ve zamanında ödeyemiyorsanız, gelir durumunuzun düşmesi sebebiyle kredi taksitleri oldukça yüksek miktarlarda geliyorsa, bu durumda bankanız ile görüşerek kredinizi tekrar yapılandırabilirsiniz. Bu yapılandırmalar, maksimum 72 aya kadar vadelendirilmekte ve oldukça yüksek faiz oranları barındırmaktadır. Bankalar, her müşterinin borcunu 72 aya kadar vadelendirmemektedir. Bu yüzden bankanıza ödeme yapabileceğiniz aylık tutarı bildirmeniz ve bu tutar üzerinden bir ödeme planı oluşturulmasını talep etmeniz en sağlıklı yöntem olacaktır.
Her ne kadar 72 ay vadeli yapılandırma, oldukça yüksek faiz oranları içerse de, kredinizi ödeyememeniz halinde yasal takibe düşmeniz ve kredi sicilinizin kara listeye alınması, daha kötü bir durumu ortaya çıkartacağı için, kabul edilebilir olmaktadır.