Son dönemlerde kendilerine çok fazla sahte ekspertiz raporu hakkında şikayetler geldiğini ve bu kapsamda da araştırmalarda bulunduklarını söyleyen Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, piyasalarda artık isim yapmış olan firmaların ekspertiz raporlarının kopyalarının yapıldığını, söz konusu raporlar üzerinden de bilgisayar ortamında bir takım değişiklikler yapıldığını söyledi. Yapılan değişikliklerle araçların boyalarının, değişen parçalarının bilgilerinin değiştirildiğini söyleyen Yanık, yapılan sahte belgelerin aracı almak isteyen kişilere gösterildiğini söyledi.
İkinci el araç sahibi olmak isteyen vatandaşları uyaran Yanık, hazır halde bulunan ekspertiz raporlarına kimsenin güvenmemesi gerektiğini, aracı satın alacak kişilerin bildikleri ya da ekspertiz raporunu profesyonelce hazırlayacak olan kişilere getirmeleri gerektiğini, raporların üzerinde telefon numaralarının bulunduğunu, en kötü ihtimalle bu numara aranıp araca ait ekspertiz yapılıp yapılmadığının öğrenilmesi gerektiğini söyledi.
“1 Ayda 30 Şikayet Geliyor”
1 ayda ortalama olarak 30 şikayet geldiğini söyleyen Yanık, son 5 aylık süreçte toplamda 150 şikayet geldiğini, arabaların perte çıktığını ya da boyandığını ancak ekspertiz raporlarında değişiklikler yapıldığını, bu durumda hem kendilerinin hem de vatandaşların mağdur olduğunu söyledi.
Mağdur olan vatandaşları bunun hesabını firmadan sorduğunu söyleyen Yanık, firmada çalışan kişiler arşivleri incelendiği zaman vatandaşlara böyle bir rapor hazırlanmadığını söylediğini, vatandaşlar da dolandırıldığını söylediğini bildirdi. Kendilerine gelen bir şikayette aynı araca ait toplamda 3 farklı türde ekspertiz raporu çıktığını söyleyen Yanık, bu kapsamda tüm vatandaşların kendi bildikleri yerlerden ekspertiz raporu almaları gerektiğini, 50 bin TL ile 60 bin TL arasında alınacak olan araç için 150 bin TL ile 200 bin TL arasında ekspertiz ücreti verilerek herkesin kendi alacakları kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.