Ülkemizdeki hidroelektrik enerji üretiminin yüzde 50’lik oranı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında hayata geçirilen HES’lerden sağlanıyor.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi kurulduğu zaman 19 HES, 22 baraj ve sulama ağlarının yapımı için planlanmıştı. Son zamanlarda proje için ayrılan ödeneler yardımı ile pek çok yatırım sağlandı. Bu yatırımlardan biri olan enerji üretiminin tamamlanması yüzde 74’lük orana kadar çıktı. Barajların Efendisi olarak bildiğimiz Atatürk Barajı ülkemizdeki hidroelektrik üretiminde önemli rol oynadı. Atatürk Barajı’na ek olarak Kralkızı, Batman, Dicle, Karakaya, Birecik ve Keban da hidroelektrik üretimi için yatırım yapılıp üretim sağlanan barajlar arasında yer aldı.
Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil basına açıklamalarda bulundu. GAP’ın küresel çapta en büyük bölgesel kalkınma çalışmalarından biri olduğunu söyleyen Sadrettin Karahocagil aynı zaman da en özel ve en kapsamlı çalışma olduğunu belirtti.
Sadrettin Karahocagil GAP’ın enerji yatırımı ile başladığını anlattı. Proje’nin Keban Barajı’nın inşası ile başlanıldığını anlatan Karahocagil, bu projeye ek olarak sonraki dönemlerde Atatürk, Karakaya, Karkamış ve Birecik’inde eklendiğini, öte yandan da Dicle Nehri üzerine Kralkızı, Batman ve Dicle Barajlarının inşalarının yapıldığını söyledi. Karahocagil, halen daha bazı barajların çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Enerji Yatırımlarının Yüzde 74’ü Bitti!
Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki enerji yatırımlarının yüzde 74’lük oranında sona gelindiğini söyleyen Karahocagil, Ilısu Barajı’nın çalışmalarının halen daha devam ettiğini, projenin bitmesi ile ana enerji yatırımlarında tamamen sona gelineceğini belirtti.