Ülkemizde, son 2 ile 3 senelik dönemde güneş enerjisi önemli ölçütte yaygın hale gelmeye başladı. Söz konusu dönemde 3 bin 500 megavat üzerinde santral kurulumu gerçekleşti. Kurulu güç için ise 3,5 milyar dolar değerinde yatırım gerçekleşti.
Güneş enerjisine ilişkin açıklamalarda bulunan Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, YEKA projelerinin amacının yalnızca santral inşa etmek olmadığını, yenilebilir enerjisinin devam edilebilir kaynak olmasına ek olarak aynı zamanda yerli teknoloji üretimi kapsamında da önemli olduğunu söyledi.
Kaleli: Know-How’un Türkiye’ye Kazandırılması Önemli
Güneş enerjisinde kullanılan mekanik taşıyıcı aksam ve trafolar gibi ekipmanların ülkemizde üretilebilir olduğunu söyleyen Kaleli, yurt dışında güneş enerjisinin kullanımı yaygın hale gelmeden önce söz konusu alanda know-how kapsamında milyarlarca dolar harcama yapıldığını, ülkemizdeki ise bu konuda daha yolun başında olduğumuzu, YEKA’lar ile beraber know-how’un ülkemize getirilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Kaleli: 2. YEKA Projesi Detayları Bu Yılın İlk Yarısında Görebiliriz
Yerli ve yenilenebilir enerji politikası kapsamında YEKA projeleriyle yerli ürün kalitesi ve panel imalatının artış göstereceğini söyleyen Kaleli, sektörde bundan sonra kurulu güce her sene bin megavat eklenebilineceğinin çok rahat bir şekilde söyleyenebilineceğini, bu rakamın başlangıç için kötü olmadığını, fakat senede bin megavatın düşük olduğunu, bunun çok daha fazla olması gerektiğini, özellikle de YEKA projelerinde asıl hedefin santral inşa etmek olmadığını, yapılacak olan Araştırma ve Geliştirme merkezleri ile hücre teknolojilerinin üretimlerinin ülkemize kazandırma olduğunu, bu kapsamda da güneş enerjisinde 2. YEKA projesine ilişkin ayrıntıların 2018 yılının ilk yarı döneminde göreceğimizi, Karapınar’ın devamının gelebileceğini anca güneş enerjisinde 2. ve 3. YEKA projesinin hangisi olacağının şuanda belli olmadığını, Niğde-Bor’un bu kapsamda biraz ön planda olduğunu söyledi.