IMF 4. Madde Konsültasyonu tamamlamasının ardından yaptığı açıklamada Türkiye’den 2017 yılı içerisinde yüzde 2,9 2018 yılında ise yüzde 3,3 ekonomi büyümesi bekliyor. İşte tüm detaylar!
IMF’nin yayınladı konsültasyon raporunda 2015 yılındaki güçlü performans ve ivmenin ardından, 2016 yılında yaşanan düşüşün sebebi olarak 15 Temmuz darbe girişimini, Rusya’nın yaptırımlarını, artan kredi miktarını ve yatırımlar için artan belirsizliği gösterdi. Aynı zamanda büyümenin tüketim odaklı olduğunu aktaran konsültasyon raporunda, büyümeyi hızlandırmak ve geliştirmek adına hükümetin genişlemeci mali politikalar alanında hız kazandığına da değinildi.
Bankalar Sermaya Seviyelerini Koruyor
IMF tarafından açıklanan konsültasyon raporunda Türkiye’de hizmet veren bankaların yüksek sermaye seviyelerini halen daha koruduğu belirtilirken; düşük seviyede olan sorunlu krediler için de gecelik borçlanma maliyeti sebebiyle artış söz konusu olduğu belirtildi. 2016 yılından Mart ve Eylül ayları arasında Merkez Bankası’nın faiz koridorunda 250 baz puanlık düşüş yaptığı aktaran rapor, 2016 yılının Kasım ayında Türk lirasının hızlı değer kaybetmesinden dolayı repo oranında yüzde 8’lik yükselme olduğu hatırlatıldı.
Yayınlanan konsültasyon raporunda enflasyonun düşmesine rağmen Merkez Bankası’nın yüzde 5’lik hedefinin üzerinde durmaya devam ettiğine vurgu yapılırken, 2017 tahminleri için cari açığın yüksek kalmasının beklenildiğine değinildi. Cari açığın yüksek olmasının beklenmesine sebep olarak da Rusya yaptırımları sebebiyle düşen turizm maliyetleri gösterildi.
Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelden daha az büyümesi beklendiğine dikkat çeken 4. Madde Konsültasyon raporu, Rusya’nın gerçekleştirdiği yaptırımların zaman içerisinde yavaş yavaş kaldırılmasının da Türkiye ekonomisini olumlu yönde destekleyeceğine değinildi.
Türkiye ekonomisinin 2016 yılı içerisinde yüzde 2,9 büyümesi beklenirken, önümüzdeki yıl içerisinde beklenilen büyüme oranı da yüzde 3,3 oranında olarak belirtildi. IMF’nin 2019 ve 2020 büyüme tahminleri ise yüzde 3,9 ve yüzde 4,0 oranında olarak kayıtlara geçti.