Sanal alem insanlığa getirdiği pek çok kolaylığın yanında güvenlik başta olmak üzere bazı riskleri de peşinde getiriyor. İnternette giderek artan güvenlik tehdidi, önlemlerin alınmasına rağmen tam olarak başarılı olamıyor. 2016 yılında her 2 şirketten 1’inin siber saldırıya maruz kaldığı belirtilirken, bu oranın 2017 yılında daha da yükselmesinden korkuluyor.
İnternet korsanları ya da güncel ismiyle siber saldırganlar, internette en büyük şirketleri hedef alıyorlar. Global çapta hizmet veren denetim ve danışmanlık şirketi EY, dünya çapında bin 800’e yakın sayıda büyük ölçekli şirketin katılımı ile Küresel Bilgi Güvenliği Araştırması (Global Information Security Survey – GISS) hazırladı. Rapora göre bahse konu dev şirketlerin yüzde 56’yı aşkını 2016 yılında en az bir kez siber saldırıya maruz kaldıklarını belirttiler.
Çözüm Bulunamadı!
1998 yılından bu yana hemen her sene düzenlenen ve her sene giderek güvenlik risklerinin arttığı gözlemlenen çalışmada açıklanan araştırmanın sonuçlarına göre; şirketlerin güncelliğini yitirmiş bilgi güvenliği sistemleri söz konusu şirketler arasında yüzde 48’i buluyor. Şirketlerinin en büyük zayıflığının bu durum olduğu belirtilirken, dünya çapında faaliyet gösteren devasa şirketlerde dahi güvenlik riskinin bu denli yüksek oranlarda çıkması kullanıcıları korkutuyor.
Dünyanın en büyük şirketlerinin dahi güvenlik sistemlerini güncel tutmaması ve bu alana gerektiği önemi vermemesi, diğer ulusal bazlı şirketlerde durumun ne olduğu konusunda karamsarlığa düşülmesine neden oluyor.
Bu risklerin ortadan kaldırılması için şirketlerin siber güvenlik şirketlerinden destek ve danışmanlık almalarının şart olduğu vurgulanırken; bu önlemlerin alınmadığı taktirde siber saldırıların yaşanma ve başarılı olma oranının her geçen gün yükseleceği belirtiliyor. Global ölçekli şirketlere yapılan siber saldırılar karşısında dahi çaresiz kalınması ise internetin güvenliği açısından akıllarda soru işaretleri bırakıyor.