İşsiz kalan vatandaşların sağlık hizmetleri ihtiyaçları kendileri, eş ve çocukları için devlet tarafından karşılanacak. Başvurular ise işsiz kalınma sürecinden 1 ay içinde yapılması şart.
İşsiz kalan vatandaşların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için bu hizmetin ihtiyaçlarını devlet tarafından karşılanıyor. Bu hizmetten, işsiz kalan vatandaşların eş ve çocukları da faydalanabilecek. Sosyal Güvenlik Mevzuatı içerisinde çalışanlara ayrıcalık tanıyan ve haklarını koruyan bir çok düzenleme yer alıyor. Bu düzenlemelerden bir tanesi bir çok kişi tarafından bilinen işsizlik maaşı. İşsizlik maaşı, tekrar iş başı yapıldığında maaştan kesiliyor olsa da, hem işsizlik maaşı almak, hem de sağlık hizmetinden faydalanmak için bir kaç şart gerekiyor. Herhangi bir iş yerinde çalışırken kendi isteği ile istifa etmesi ve herhangi bir kusur işleyerek işten çıkartılması sebepleri haricinde işini kaybedenler, son 4 aylık süre için prim ödenerek çalışmış ve son 3 yıl içerisinde en az 600 günlük İşsizlik Sigortası Primi ödenmiş kişiler, işsizlik maaşından faydalanabilecekler.
Bu şartları sağlayarak işsizlik maaşından faydalanmak isteyenler, işten çıkmalarından sonraki 1 aylık süre zarfında İŞKUR’a başvurmaları gerekiyor. Bu sürenin kaçırılması durumunda ise geç kalınmış her gün için, maaş alma süresi kısalıyor.
İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
İşsizlik maaşı, o dönem içerisinde geçerli olan asgari ücret miktarına göre değişkenlik gösteriyor. İşsiz kalan işiler, maaş olarak aldıkları bürüt ücretin yüzde 40’ına tekabül eden kısmı maaş olarak alabiliyor. Örnekleyecek olursak; 2.000 Türk Lirası değerinde bürüt asgari ücret üzerinden çalışan bir vatandaş, işsiz kaldığı süre zarfında 800 Türk Lirası kadar işsizlik maaşı alabiliyor. Minimum işsizlik maaşı, yüzde 40 dolaylarında seyrederken, maksimum asgari ücret ise yüzde 80 oranında. Yani 2 bin Türk Lirası değerinde bürüt asgari ücret üzerinden çalışan bir vatandaş, en fazla 1600 Türk Lirası işsizlik maaşı alabiliyor.
Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir
Kendi isteği ile istifa edenler, çalıştıkları süre zarfında herhangi bir hata işleyerek işine son verilenler hariç; işten çıkartılma süresinde haklı fesih ile işten ayrılanlar, son 120 gün içerisinde prim ödeyerek, sürekli çalışmış olanlar ve son 3 yıl içerisinde en az 600 yün süresi boyunca İşsizlik Sigortası Primi ödemiş olanlar; işten çıkartılmaları sonrasında 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurmaları halinde işsizlik maaşı alabilirler.
Kimler İşsizlik Maaşı Alamaz
Çalıştıkları iş yerinden kendi istekleri doğrultusunda istifa edenler, emekli olmak için işten çıkanlar, askerlik durumunu gerçekleştirmek için işten çıkanlar, evlilik durumu için işten ayrılan bayanlar ve iş verenin haklı fesih tercihi ile; yani hata yapmış olmaları sebebiyle işten çıkanlar işsizlik maaşından faydalanamıyorlar.
Ne Kadar Süre İşsizlik Maaşı Alınır?
İşsizlik maaşının miktarı her ne kadar aldığınız maaşa göre değişiyor olsa da, maaş alma süreniz, sadece çalıştığınız süre ile orantılı olarak değişiyor. Son 3 yıl içerisinde toplam 600 gün primi ödenerek çalışanlar 6 ay boyunca, 900 gün primi ödenerek çalışanlar 8 ay boyunca, 1080 gün primi ödenerek çalışanlar ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabiliyor.
İşsizlik Maaşı Alanlar İçin Sağlık Sigortası
İşsiz kaldığı süre sonrasında 1 ay içerisinde İŞKUR’a başvurarak işsizlik maaşı almaya başlayanlar, eşleri ve çocukları; Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınıp, maaş aldıkları süre boyunca sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebiliyorlar. Bu sigortanın primi devlet tarafından karşılanıyor.
İşsizlik Maaşı Alamayanlar İçin Sağlık Sigortası
İşsizlik maaşı alamayanlar, son 1 yıl içerisinde toplam 90 gün sigorta primi ödenerek çalışmış olması halinde, 100 gün boyunca sağlık hizmetinden faydalanabiliyorlar.