Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, Türkiye’nin son 5 yıl içerisinde kaçak elektrik kullanımını yüzde 25’ten yüzde 15’e düşürdüğünü belirtti.
Özellikle Dicle, Van Gölü ve Aras bölgelerinde yüksek oranda kaçak elektrik kullanımı olduğunun bilgisini veren Çeçen, bahsi geçen bölgelerde OECD seviyelerinde yüzde 8’e kadar düşüş yaşandığını belirtti.
Kayıp ve kaçak elektrik kullanımının önemli düzeyde azalma yaşadığını belirten ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, aynı zamanda açıklamasında elektrik abonelerine daha sağlıklı ve kaliteli hizmet vermek adına müşteri hizmetlerine ağırlık verildiğini belirtirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından ortaya çıkartılan müşteri memnuniyeti odaklı çalışmalar ile şeffaf bir sürecin yürütüldüğünün bilgisini paylaştı.
2020 yılına kadar Elektrik Dağıtım Firmaları’nın toplamda 18 milyar Türk Lirası tutarında alt yapı çalışması yapması gerektiğini vurgulayan Çeçen, bu yatırımın kamu dönemine oranla 3 kat daha fazla yatırım yapılması anlamını taşıdığını belirtti. Yatırımcıların finanse ettiği bu yatırımların da iki buçuk yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği belirten Çeçen, 3,5 milyar Türk Lirası yatırım yapma yükümlülüğü bulunan elektrik dağıtım şirketlerine oranla 3,7 milyar Türk Lirası tutarında şebeke yatırımı yapıldığını belirtti. Yatırım tutarları arasına kamulaştırma bedelleri gibi direk yatırım unsurlarının eklenmesi ile birlikte yatırım tutarının 4,3 milyar Türk Lirası’na ulaştığını belirten Çeçen, yapılan yatırımın amortisman süresinin de 10 yıl olduğunu belirtti.