Kandilli Rasathanesi’nin yayımladığı bilgilere göre Çanakkale’yi içine alan bölgede dünden bu yana 30’u aşkın irili ufaklı depremler meydana geldi. Depremlerin en büyüğü 4,8 şiddetinde ölçülürken, depremlerde herhangi bir can ve mal kaybı ise yaşanmadı.
Kandilli Rasathanesi’nden alınan bilgiye göre 2017.01.14 tarihinde saat 16:52:26’de gerçekleşen ilk deprem 3.5 büyüklüğündeydi. Gülpınar- Ayvacık (Çanakkale) da meydana gelen ve 5 kilometre derinliği olduğu hesaplanan depremin akabinde 24 saatlik zaman dilimi dolmadan bahse konu havzada 35 civarında deprem meydana geldi.
Büyük İstanbul Depremi Ne Zaman?
Ülkemiz dünyanın önemli deprem kuşaklarından biri olan himalaya- alp kuşağı üzerinde olduğu 1 asrı aşkın bir süre önce tespit edilmiştir. Ülkemiz coğrafi yapısı ve jeodinamik konumundan dolayı bir çok fay hattı üzerinde bulunmaktadır.
Türkiye diri fay haritasına göre ülkeyi boydan boya kat eden Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu, Marmara ve Ege bölgeleri ile ülkemizde deprem riski en yüksek olan alanlardandır. Son depremi oluşturan Kuzey Anadolu Fayı ülkemizin aktif, Tektonik çatısında çok önemli bir yere sahiptir. Bu fay üzerinde 1939’da Erzincan’dan başlayan ve doğudan batıya doğru fay segmentleri (parçaları) boyunca düzenli bir seyir izleyen 7 büyük deprem olmuştur. 1999 İzmit Depremi kuzey Anadolu fayının Doğu Marmara kesiminde gerçekleşmiştir.
On yıllardır konuşulan ve özellikle İzmit depreminden bu yana daha fazla tartışılmaya başlanan olası Büyük İstanbul depremine dair uzmanlardan çok çeşitli görüşler geliyor. Depremin tarihine dair pek çok uzman farklı görüşler beyan ederken, Büyük İstanbul depreminin muhakkak gerçekleşeceğine dair ise uzmanlar hem fikirler. Büyük İstanbul depreminin 21. Yüzyılın ikinci yarısına geçilmeden önce 7 dolaylarında gerçekleşmesini beklediklerini belirten profesörler, gerekli tedbirlerin alınmasının önemini vurguluyorlar.