Tarsim Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, AA muhabirine tarım sigortaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Tarsim Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, en çok doğal risklerle karşı karşıya kalınan sektörün tarım sektörü olduğunu belirtti. Bu sebepten dolayı en çok riskin tarım alanında meydana geldiğini söyleyen Yusuf Cemil Satoğlu, tarım sigortalarının da bundan ciddi anlamda etkilendiğini belirtti.
TARSİM‚in üreticileri destekleyici bir sistemden oluştuğunu, tarım sektöründe çalışan üreticiler için havuza para ödendiğini ve bu paradan da poliçe ücretlerinin bir kısmının karşılandığını söyleyen Satoğlu, havuza ödenen bir kısım paranın da tarım sektöründe istihdam eden vatandaşlar tarafından gerçekleştiğini söyledi. Bunun sonucunda çiftçiler sigortacılıktan ötürü meydana gelen fazla maliyeti devlet ile paylaşmış olmaktadırlar.
Tarım Sektörü Gün Geçtikçe Değerleniyor!
Satoğlu, geride bıraktığımız 10 yıl boyunca TARSİM’in çiftçilere 3,1 milyar lira değerinde hasar tazminat ücreti ödediklerini açıkladı. 2016 yılında 338 bin hasar dosyası ile çiftçilere ödenen 802 milyon lira değerinde ödenek olduğunu söyleyen Satoğlu, tarım sektörünün gün geçtikçe değerlendiğini, üretimin sürekli olarak artış içinde olduğunu ve bunun sonucunda ise hasar hacminin genişlediğini söyledi.
Çiftçilerin sigortalarını yaptırmalarını ertelememelerini vurgulayarak ifade eden Satoğlu, üreticilerin ürünlerinin zarar görüp, sigorta yaptırmadığında bir sonraki sene tedbiri elden bıraktıklarını söyledi.
Satoğlu, çiftçilerin uygun şartlarda ve seviyelerde poliçe prim tutarlarını ödeyip ürünlerini sigortalatmalarının mümkün olduğunu belirtti. Örnek olarak 10 dekarlık tarım arazisinde buğday üretimi yapan çiftçilerin poliçe primleri 3 bin 600 Türk Lirası ancak Bitkisel Ürün Sigortası paketi kapsamında bu tutar 50 Türk Lirasına kadar inmekte. Arazide tamamen hasar gelmesi durumunda buğday üretimi yapan çiftçi 2 bin 880 Türk Lirası hasar ödemesi ile karşılaşacaktır. Yada fındık üretimi yapan üretici ile açıklayacak olursa yine aynı alana sahip tarım arazisinde 16 bin 800 Türk Lirası olan poliçe primi paket kapsamında 140 Türk Lirasına kadar inmektedir. Yine araziye tamamen hasar gelmesi durumunda üreticinin ödeyeceği tutar 13 bin 440 Türk Lirası olacaktır. Bu sebepten dolayı Satoğlu üreticilerin sigorta ödemelerini kesinlikle yapmalarını ifade etmektedir.
Verilerde Yüzde 19 Sigortalı Tarım Arazi Mevcut!
Geçen sene sigorta yaptıran üretici oranının yüzde 19 olduğunu açıklayan Yusuf Cemil Satoğlu, bu seneki hedeflerinin yüzde 20 ve üzerine çıkabilmek olduğunu belirtti. Çok fazla alanın halen daha sigortasız olduğunu ancak hızlı bir gelişme katedilğini söyleyen Satoğlu, gidelecek daha çok fazla yol olduğunu söyledi.