Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gündeminde UBER var. Taksici esnafının şikayetlerini sürekli dile getirdiği ve sosyal medyada da gündemden düşmeyen UBER için bakanlık bir çalışma başlattı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, taksicilerin UBER isyanı sonrasında çalışma başlattı. İstanbul’da çalışmakta olan taksici esnafı ile UBER arasında yaşanan tartışmaların çözüme kavuşturulması amacıyla düğmeye basan bakanlık, ticari faaliyet olarak teşebbüs özgürlüğü şeklinde UBER’in değerlendirileceğini, konuya en hızlı şekilde çözüm getirilmesi konusunda çalışmaların hızlandırılacağını ve yapılan incelemeler sonrasında gerekli görülürse UBER hakkında da yeni bir düzenleme yapılacağını ifade etti.
UBER’in işleyişi ve uygulaması hakkında mevzuatta herhangi bir durumun yer almadığını belirten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bu yüzden konu ile alakalı çalışmaların incelenerek gerçekleştirileceğini, UBER’in teşebbüs özgürlüğü kapsamında değerlendirmeye alınarak, çözüm aşamasına geçilmesi için çalışmaların hızlandırılacağını ifade etti.
Gürmük ve Ticaret Bakanlığı, UBER’in gerekli izinler için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan tüm izinleri aldığını, aynı zamanda İçişleri Bakanlığı’ndan da izinlerin alınmış olduğunu, konunun yerel yönetimler ile de alakalı olduğunu, UBER için hizmet veren araç sayısının belirlenmesi yönünde çalışmaların yapılacağını, araçlar için katılım payı ödemesinin ve T plaka alınması yönündeki adımların daha önceden yerel yönetimler tarafından duyurulduğunu belirtti.
UBER hakkında açıklamalarda bulunan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yetkilileri de, UBER’in araçlara standart uygunluğun kontrol edilip, uygun görülmesi halinde de D2 belgesi alabildiğini belirtti. UBER cephesinden yapılan açıklamada ise şirkete kayıtla 5 bin adet araç olduğunu, bu araçların 3 bin adetinin müşteriler tarafından çok sık tercih edilen 10 kişilik araçlardan oluştuğunu, diğer 2 bin aracın İstanbul’da çalışmakta olan taksiciler olduğunu belirtiyor.