Lise öğretimini tamamladıktan sonra üniversite sınavına giren ve istedikleri bölüme yerleşemeyen gençler, 18 yaşını doldurmuş olmaları sebebiyle sağlık primlerini ödemek zorunda kalıyorlardı. Hükümet, yaptığı yeni düzenleme ile birlikte lise ile üniversite dönemleri arasıdna tam 2 yıl boyunca gençlerin sağlık harcamalarına destek olma kararı aldı.
2012 yılı itibariyle Türkiye’de uygulanmaya başlayan Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi, özellikle gençleri büyük bir olumsuzluk ile etkiliyordu. Bu olumsuzluk, liseyi bitirmiş, üniversite sınavına henüz girememiş, öğrenciliği askıya alınmış ve 18 yaşını doldurmuş gençlerin Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda olmalarını sağlanaıyordu. Evde kişi başına düşen gelir miktarına göre, gençlerin Genel Sağlık Sigortası primi ödeyip ödemeyeceği belirlenirken, kişi başına düşen aylık gelir miktarı asgari ücretin 3’te birinden az oluyorsa, primleri devlet tarafından, fazla oluyorsa da kendileri tarafından ödeniyordu.
Bu uygulamada, gençler tarafından ödenecek sigorta primleri 300 Türk Lirası’ndan fazlasına tekabül ederken, geçtiğimiz yıl yapılan bir düzenleme ile birlikte prim tutarları 53.32 Türk Lirası’na düşürülmüş, mevcut borçlar da yeni prim tutarına göre hesaplanarak büyük bir kısmı silinmişti. Bu düzenlemeye ek olarak hükümet tarafından yapılan yeni düzenleme ile birlikte lise öğretimi bitmiş olup henüz üniversiteyi kazanamayan öğrenciler için yeni bir sistem hazırlandı. Yeni sisteme göre lise mezunu olan öğrenciler 20 yaşına kadar, üniversite mezunu olanlar da 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde faydalanabilecekler.
Eğer bu yaş aralığındaysanız veya bu yaş aralığında bir çocuğunuz var ise, prim borcu sorgulamasını yapıp, borçlu olmanız halinde size en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüğüne giderek güncelleme yapılmasını talep etmelisiniz.