Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, artık dış ülkelerden alınan hayvanlarda daha az alım yapacaklarını söyledi.
Damızlık Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliğinde yapılan toplantıya katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı, hayvan ithalatı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ülkemizdeki besicilik problemlerinden en büyüğünün ithalat olduğunu belirtti. Çok yüksek maliyetler ile karşı karşıya kaldıklarını açıklayan Nusret Yazıcı, maliyetlere söz konusu olanların içinde yem ve besi gereçlerinin olduğunu söyledi. Yüksek maliyetlere engel olabilmek için Et ve Süt Kurumu ile görüştüklerini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Nusret Yazıcı artık hayvan ithalatı yapmak istemediklerini açıkladı. Bu yönde de yeni destek ve teşvikler geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Otlakların iyileştirmesi ve düzeltilme işlemini besiciler ile birlikte yapmak istediklerini ifade eden Nusret Yazıcı, bu kapsamda iki farklı üretim modeli geliştirdiklerini söyledi. Bu üretim modelleri ise hayvansal ve bitkisel üretimi ile ilgili olacak.
Mevcut durumda var olan güçleri değerlendirmek için ülkemizdeki 30 farklı şehri yetiştirici bölgesi olarak belirlediklerini söyleyen Nusret Yazıcı, Erzurum’un bu illerden biri olduğunu söyledi. Erzurum’da doğan her buzağı için aşılarının tamamlanması koşulu ile 750 TL destek sağlayacaklarını söyleyen Nusret Yazıcı, düve alımlarında ise yüzde 30 oranında destek sağlayacaklarını söyledi.
Ette ihtiyacımızın çok olduğunu, değer olarak 1 milyon 300 bin tona tekabül ettiğini söyleyen Nusret Yazıcı, 1 milyon 150 bin tonluk payını çiftçilerimden sağlandığını, geriye kalan 150 bin tonluk et ihtiyacımızın daha kaldığını söyledi. Her yıl ortalama olarak 400 ile 500 bin arasında da hayvan ithal ettiklerini söyleyen Nusret Yazıcı, gerçekleşen ithalatın istediklerini gibi olmadığını söyledi.