Zorunlu Bireysel Emeklilik Dönemi Başlıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi nedir?

 

BES, ücretli çalışanların emeklilikte daha rahat bir hayat geçirmesi için yapılan bir birikimdir. Bu birikim, emeklilik döneminde alınacak emeklilik maaşına ek olarak aylık olabileceği gibi aynı zamanda da toplu olarakta alınabilmektedir. Bireysel emeklilik sistemini birçok banka müşterilerine sunmakta aynı zamanda da sigorta şirketleri tarafındanda Bireysel emeklilik sistemi sunulmaktadır.

 

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi nedir ?

 

Zorunlu hale gelen BES, 45 yaş ve altındaki kişilerin 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesi birinci fıkrası A ve C bentlerine göre iş verenleri tarafından düzenlenen emeklilik sözleşmesiyle Bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesidir.

Her ne kadarda zorunlu ismiyle anılsada Zorunlu bireysel emeklilik sistemine girmek istemeyenler Şubat 2017 sonuna kadar cayma hakkını kullanarak sistemden çıkabiliyor. Sistemden çıkışta herhangi bir ek vergi veya ücret ödenmiyor. Önemli olan nokta 2 ay olarak belirlenen cayma süresi içinde sistemden çıkmak.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Çıkılır başlıklı yazımızda zorunlu olmayan,  Bireysel emeklilik siteminden nasıl çıkılacağıyla ilgili bilgileri bulabilirsiniz.

 

Sistemde yer alan çalışanlardan aylık olarak 50-100 Türk lirası gibi kesintiler yapılacağı konuşulsada aslında Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde ödecek prim aylık ücretin %3 kadar olacak. Aylık daha fazla kazanç sağlayanlarda bu yüzde daha da artabilecek.

 

Zorunlu BES’e dahil olanlara devlet tarafından %25 katkı payı verilecek lakin bu katkı payını alabilmek için sistemde 10 yıl kalınması gerekecek. İlk defa bu sisteme girecekler içinse ekstradan 1000 Türk Lirası katkı ödemesi Devlet tarafından verilecek.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sisteminden nasıl çıkılır diye sorular üzerine yapılan açıklamada; ilk 3 yılda çıkış yapılırsa kesinlikle devlet katkısı alınamayacağı, 3-6 yıl aralığında çıkınca yüzde %15 devlet katkısının alınacağı,

6-10 yıl aralığında çıkıldığında ise devlet katkısının sadece %60 ının alınacağı bilgisi verildi. Bütün katkı payını alabilmek için ise 56 olan emekililik yaşının beklenmesi gerektiği bilgiside ayrıca eklendi.

Zorunlu BES Ocak 2017 itibari ile başlayacak olup, bununla ilgili işlemlerin çalışan tarafından değilde iş veren tarafından yapılması karara bağlandı.

 

Bireysel emeklilik sistemi ve daha birçok habere sitemizin güncel başlığı üzerinden erişebilirsiniz.