Konut kredisi, taşıt kredisi ya da ihtiyaç kredisi başvurusu yaptığınızda banka, sizinle ilgili ön bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirmeye kredi ön onayı denilir. Kredi alabilmek için öncelikle kredi ön onayı almanız gerekir. Kredi ön onayı aldıktan sonra kredi alıp alamayacağınızın netleşeceği ikinci değerlendirme gerçekleştirilir.
Kredi Ön Onayı Nedir?
Kredi ön onayı internet üzerinden ya da telefon aracılığı ile yaptığınız kredi başvuruları için uygulanan bir sistemdir. Telefondan SMS yoluyla ya da internet üzerinden kredi başvurusu yaptıktan sonra başvurunuz banka tarafından değerlendirmeye alınır. Kredi başvurunuz ön onay alırsa banka konuyla ilgili size geri dönüş yapar. Bu aşamada gerekli evraklarla birlikte en yakın şubeye gidebilirsiniz.
Ön onay aşamasında banka sizin gelir durumu, mevcut borç durumu ve ödeme düzenleri gibi bilgilerinize bakar. Banka bu bilgilere KKB tarafından tutulan kayıtlar aracılığı ile ulaşır. KKB tarafından tutulan tüm bilgileriniz bir puanlama sistemi ile puanlandırılır ve böylece sizin kredi notunuz oluşur. Kredi notu, kredi başvurusu değerlendirmelerinde dikkate alınan en önemli etmenlerdendir. Dilerseniz Findeks aracılığı ile kredini notunuzu öğrenebilirsiniz.
Eğer konut kredisi için başvuru yaptıysanız, kredi ön onayı alındıktan sonra satın almak istediğiniz konut, banka ve ekspertiz tarafından incelenir. Kredi başvurunuzun yanıtlanmasında konutun ekspertiz değeri ve krediye uygun olup olmadığı bilgisi de rol oynar.
Yaptığınız kredi başvurusu ön onay alamadıysa bunun birkaç farklı sebebi olabilir. Öncelikle belgelenebilir gelir durumunuz ve sigortalılık süreniz başvuru onay sürecini etkileyen en önemli etmenlerden. Bunun yanı sıra kredi notunuzun düşük olması da ön onay alamamanıza neden olabilir. Önceden varolan ve ödemeye devam ettiğiniz bir borcunuz varsa ya da daha önce borcunuzu ödeyemeyip kara listeye düştüyseniz kredi başvurunuz onaylanmayabilir.